Welcome to Świat Koni
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!
Napisano 03 marzec 2012 - 09:37
Masakra.. ogólnie.. będąc agentem w obrocie nieruchomościami obawiam się że będzie trzeba brać się z tej branży.. ale może otworzy się coś innego z czego można żyć, a nie jest prze ze mnie znienawidzone..
"Konie powinny być szanowane do końca swych dni, a nie tylko wtedy, kiedy przynoszą jakieś korzyści swoim właścicielom."
Napisano 03 marzec 2012 - 11:02
O tym samym myślalam kucuś, byłaś dziś pierwsza! Gratuluje.
Do teamtu: To czy niezbranżowiony taksiarz zawojuje rynek to wyniknie z zapotrzebowania, a nie z ograniczenia przez ustawy branży/biurokracji.. Gowin wypowiadał się w ten sposób w tv. Zaś kursów instruktorów nikt nie ogranicza ! Wręcz trzepie sie ich na pęczki, inaczej :,,dół" wytwarza nadprodukcje, zaś biurokracja we wszelkie możliwe sposoby ogranicza pracę w branży, blokuje ,unieważnia świadectwa egzaminu państwowego z innych lat, żongluje przepisami wg pory dnia, ale jednoczesnie nadzoruje te ośrodki ,ktore ich produkują.. więc chodzi moim zdaniem o jedno: mamienie ludzi mozliwością pracy i wyciąganiem od nich kasy dla rozrośnietej kliki pasibrzuchów w całym tym PZJ. Bo co znaczy papierek ,który jest tylko zaświadczeniem czegoś tam ,a na pytanie kto go wystawia jest yyyy,hmmm i egzotyczna nazwa czegoś tam sportowego następnej złodziejskiej komórki .
Do teamtu: To czy niezbranżowiony taksiarz zawojuje rynek to wyniknie z zapotrzebowania, a nie z ograniczenia przez ustawy branży/biurokracji.. Gowin wypowiadał się w ten sposób w tv. Zaś kursów instruktorów nikt nie ogranicza ! Wręcz trzepie sie ich na pęczki, inaczej :,,dół" wytwarza nadprodukcje, zaś biurokracja we wszelkie możliwe sposoby ogranicza pracę w branży, blokuje ,unieważnia świadectwa egzaminu państwowego z innych lat, żongluje przepisami wg pory dnia, ale jednoczesnie nadzoruje te ośrodki ,ktore ich produkują.. więc chodzi moim zdaniem o jedno: mamienie ludzi mozliwością pracy i wyciąganiem od nich kasy dla rozrośnietej kliki pasibrzuchów w całym tym PZJ. Bo co znaczy papierek ,który jest tylko zaświadczeniem czegoś tam ,a na pytanie kto go wystawia jest yyyy,hmmm i egzotyczna nazwa czegoś tam sportowego następnej złodziejskiej komórki .
Użytkownik nELA dnia 11 luty 2012 - 20:01 napisał
Fuzja, Ty masz uprawnienia państwowe, a jak napisał Arkady, zamiast uprawnień, dostajesz dyplom ukończenia kursu...jest różnica?
"Łatwo się skaleczyć każdym z nas, jak kawałkiem stłuczonego szkła"
Napisano 03 marzec 2012 - 15:45
No to wracamy do sedna tematu !!! Czyli do rzeczowej dyskusji , skoro wystąpił błąd na łączach ( w komunikacji ) to polikwiduj te śmieci ,tak jak ja to zrobiłam i wracamy do dyskusji
Za niezrozumienie ,przepraszam.
Gra palców jeźdźca podobna jest pod względem finezji i żywności do gry na fortepianie.
- - - - - --- - - - - - - - --- -- -- - - - - --
Mój kanał YouTube
http://www.youtube.c...9?feature=guide
Mój kanał YouTube
Napisano 03 marzec 2012 - 18:21
Dziś rano miałam właśnie taką propzycję, ale kto rano wstaje temu Pan Bóg daje- ubiegłaś mnie
PROŚBA DO MODA ! POKASOWAĆ POSTY W KTÓRYCH PRZEWIJA SIĘ PSEUDODYSKUSJA NA LINII : kucuś- fuzja1. Zostawić ten z fotami i reszta ciach- ciach, zostawić tylko te na temat.
Nie mogłam ich skasować, mogę tylko edytować, a nie mam ochoty na wpisywanie coś tam sztucznie. Fiksuje nawet teraz - nie mam możliwośći zmiany czcionki itp..................................... Przepraszamy, wystąpił błąd. Jeśli nie jesteś pewny jak używać tej opcji lub nie wiesz dlaczego wystąpił ten błąd, zajrzyj do tematów pomocy by uzyskać więcej informacji. [#10367] Nie posiadasz uprawnień do użycia tej funkcji Użyteczne odnośniki•Odzyskiwanie zapomnianego hasła•Rejestracja nowego konta•Tematy pomocy•Kontakt z administratorem forum ......................... kaszana !!!!!!!!!!!!!!!!!
Nie mogłam ich skasować, mogę tylko edytować, a nie mam ochoty na wpisywanie coś tam sztucznie. Fiksuje nawet teraz - nie mam możliwośći zmiany czcionki itp..................................... Przepraszamy, wystąpił błąd. Jeśli nie jesteś pewny jak używać tej opcji lub nie wiesz dlaczego wystąpił ten błąd, zajrzyj do tematów pomocy by uzyskać więcej informacji. [#10367] Nie posiadasz uprawnień do użycia tej funkcji Użyteczne odnośniki•Odzyskiwanie zapomnianego hasła•Rejestracja nowego konta•Tematy pomocy•Kontakt z administratorem forum ......................... kaszana !!!!!!!!!!!!!!!!!
Napisano 03 marzec 2012 - 18:41
<p>Np taki taksówkarz, obecnie są w tzw korporacjach, cechach
robi prawko, nabierze prv doświadczenie, decyduje się na ten zawód/zajęcie. Obecnie aby się dostać do korporacji musi zdać dodatkowy egzamin m.in z topografii miasta. Zalicza, dostaje papier - uprawnienia i może jeżdzić/pracować. To są uprawnienia państwowe. Możliwe,że z X czasu musi zrobić badania itp, ale egzamin z prawa jazdy- ma ważny praktycznie do końca życia i prawo wykon. zawodu. To czy korporacje są korupcjogenne i zbiurokratyzowane.. bo tendencje są w każdej branży i zwiazku...to inna baja.
Natomiast co mamy w przyp. instruktora rekreacji ze specj. jazda konna? Przedstawię jak ja to czuję, podobieństwa i różnice:
Organizowane przez różne ośr jeździeckie kursy i po nich egzaminy ( analogia z prawem jazdy? analogia z przyjęciem do branży?) Podobieństwo.
Zdajacy wydaje kasę, zasila nią PZJ? uzyskuje papier, który jest li tylko jakimś zaświadczeniem, że odbył ..$%## kurs, dokument pod którym nie podpisuje się żadna państwowa komórka !
Ostatnio okazuje się, że do prowadzenia jazd w stopniu podstawowym nie trzeba mieć żadnego dokumentu..a egzaminy państwowe z przed lat nagle są nieważne ! Ale kursy są organizowane na metry..totalnie bez sensu, w poważniejszych ośrodkach papiery są mile widziane, a wręcz potrzebne.. Jak nie wiadomo o co chodz to chodzi o kasę. Dobrze myślę?
Natomiast co mamy w przyp. instruktora rekreacji ze specj. jazda konna? Przedstawię jak ja to czuję, podobieństwa i różnice:
Organizowane przez różne ośr jeździeckie kursy i po nich egzaminy ( analogia z prawem jazdy? analogia z przyjęciem do branży?) Podobieństwo.
Zdajacy wydaje kasę, zasila nią PZJ? uzyskuje papier, który jest li tylko jakimś zaświadczeniem, że odbył ..$%## kurs, dokument pod którym nie podpisuje się żadna państwowa komórka !
Ostatnio okazuje się, że do prowadzenia jazd w stopniu podstawowym nie trzeba mieć żadnego dokumentu..a egzaminy państwowe z przed lat nagle są nieważne ! Ale kursy są organizowane na metry..totalnie bez sensu, w poważniejszych ośrodkach papiery są mile widziane, a wręcz potrzebne.. Jak nie wiadomo o co chodz to chodzi o kasę. Dobrze myślę?
Napisano 03 marzec 2012 - 19:47
No ,przed chwilą w dzienniku podano że jednym z uwolnionych zawodów spod kurateli państwa i korporacji ,, Związków "" ma być zawód TRENERA!!!
Widzisz fuzja1 mówiłaś że ta nasza dyskusja to sztuka dla sztuki i nikt się tym nie zainteresuje ,a tymczasem wychodzi na to że zrobiliśmy ogólnokrajową zadymę
Min .Gowin to przeczytał i musiał się nieźle ............... że tak szybko zareagował. Myślę że po tym co dzisiaj przekazali ,to gdyby nasz związek wiedział co się święci ,i gdyby ta moja propozycja ( Kursy Eksternistyczne ) miała być oficjalną ,to przyjęli by ją jednogłośnie i ze skutkiem natychmiastowym. A tak pan Min . Gowin zrobił wszystkim psikusa i poszedł dalej ,zlikwidował licencje . Jaki z tego morał ??? .Trzeba było nas posłuchać.!!!!!
Teraz to już tylko wolny rynek , czyli referencje i cena
Oraz wpis do Ewidencji Działalności Gospodarczej , bo państwo wali czy masz uprawnienia czy nie ,ale podatki płacić trzeba .
A co z takimi szkołami jak nowo powstała Wyższa Szkoła Trenerów Sportu ???
A co z systemem licencji szkoleniowców np: PZJ ? ,, Jeżeli ustawa zdereguluje uprawnienia Instruktorskie czy Trenerskie to wszelkie narzucanie własnych licencji to działania niezgodne z prawem. ""
Wszelkie kursy mają rację bytu ,tylko i wyłącznie jako podnoszące kwalifikacje ,ale bez możliwości licencjonowania czegokolwiek lub stosowania ograniczeń które umożliwiały by swobodny dostęp do zawodu.
Jeżeli zawód trenera został by uwolniony z wszelkich regulacji prawnych to nawet PZJ nie mógł by licencjonować uprawnień trenerskich czy instruktorskich ,bo to by naruszało ustawę o swobodzie działalności gospodarczej i podlegało pod Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Pomijam że stare uprawnienia były by tylko do oprawienia w ramki , bo nie miały by żadnej mocy prawnej.
W końcu ,w naszej dyskusji zaczynamy dochodzić do konkretów. Ciekawe co to z tego wyjdzie.
NO I WSZYSTKO JASNE, PROSZĘ BARDZO, MOŻNA SIĘ ZAPOZNAĆ Z DOKŁADNYMI PRZEPISAMI !!!!!!!!!!!
http://www.tvpparlam...2/page3/6658977
A tutaj macie wypisane jak to będzie wyglądać . !!!!!!
Zawód: Trener I klasy
Wymagania po zmianach: Uchyla się stopnie trenerskie i wymagane do uzyskania ich kursy i staż pracy. Do pełnienia tego zawodu wystarczy pełnoletność, wykształcenie średnie i niekaralność za przestępstwa umyślne popełnione w związku ze współzawodnictwem organizowanym przez Polski Związek Sportowy oraz posiadanie wiedzy w zakresie działalności trenerskiej (niesprawdzanej formalnie).
Zawód: Trener II klasy
Wymagania po zmianach: Uchyla się stopnie trenerskie i wymagane do uzyskania ich kursy i staż pracy. Do pełnienia tego zawodu wystarczy pełnoletność, wykształcenie średnie i niekaralność za przestępstwa umyślne popełnione w związku ze współzawodnictwem organizowanym przez polski związek sportowy oraz posiadanie wiedzy w zakresie działalności trenerskiej (niesprawdzanej formalnie).
Zawód: Trener klasy mistrzowskiej
Wymagania po zmianach: Uchyla się stopnie trenerskie i wymagane do uzyskania ich kursy i staż pracy. Do pełnienia tego zawodu wystarczy pełnoletniość, wykształcenie średnie i niekaralność za przestępstwa umyślne popełnione w związku ze współzawodnictwem organizowanym przez Polski Związek Sportowy oraz posiadanie wiedzy w zakresie działalności trenerskiej (niesprawdzanej formalnie).
Zawód: Instruktor sportu
Wymagania po zmianach: Uchyla się wymagania. Do pełnienia tego zawodu wystarczy pełnoletność, wykształcenie średnie. Wprowadzona zostaje niekaralność za przestępstwa umyślne popełnione w związku ze współzawodnictwem organizowanym przez Polski Związek Sportowy oraz posiadanie wiedzy w zakresie działalności instruktorskiej (niesprawdzanej formalnie).
Widzisz fuzja1 mówiłaś że ta nasza dyskusja to sztuka dla sztuki i nikt się tym nie zainteresuje ,a tymczasem wychodzi na to że zrobiliśmy ogólnokrajową zadymę
Teraz to już tylko wolny rynek , czyli referencje i cena
Oraz wpis do Ewidencji Działalności Gospodarczej , bo państwo wali czy masz uprawnienia czy nie ,ale podatki płacić trzeba .
A co z takimi szkołami jak nowo powstała Wyższa Szkoła Trenerów Sportu ???
A co z systemem licencji szkoleniowców np: PZJ ? ,, Jeżeli ustawa zdereguluje uprawnienia Instruktorskie czy Trenerskie to wszelkie narzucanie własnych licencji to działania niezgodne z prawem. ""
Wszelkie kursy mają rację bytu ,tylko i wyłącznie jako podnoszące kwalifikacje ,ale bez możliwości licencjonowania czegokolwiek lub stosowania ograniczeń które umożliwiały by swobodny dostęp do zawodu.
Jeżeli zawód trenera został by uwolniony z wszelkich regulacji prawnych to nawet PZJ nie mógł by licencjonować uprawnień trenerskich czy instruktorskich ,bo to by naruszało ustawę o swobodzie działalności gospodarczej i podlegało pod Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Pomijam że stare uprawnienia były by tylko do oprawienia w ramki , bo nie miały by żadnej mocy prawnej.
W końcu ,w naszej dyskusji zaczynamy dochodzić do konkretów. Ciekawe co to z tego wyjdzie.
NO I WSZYSTKO JASNE, PROSZĘ BARDZO, MOŻNA SIĘ ZAPOZNAĆ Z DOKŁADNYMI PRZEPISAMI !!!!!!!!!!!
http://www.tvpparlam...2/page3/6658977
A tutaj macie wypisane jak to będzie wyglądać . !!!!!!
Zawód: Trener I klasy
Wymagania po zmianach: Uchyla się stopnie trenerskie i wymagane do uzyskania ich kursy i staż pracy. Do pełnienia tego zawodu wystarczy pełnoletność, wykształcenie średnie i niekaralność za przestępstwa umyślne popełnione w związku ze współzawodnictwem organizowanym przez Polski Związek Sportowy oraz posiadanie wiedzy w zakresie działalności trenerskiej (niesprawdzanej formalnie).
Zawód: Trener II klasy
Wymagania po zmianach: Uchyla się stopnie trenerskie i wymagane do uzyskania ich kursy i staż pracy. Do pełnienia tego zawodu wystarczy pełnoletność, wykształcenie średnie i niekaralność za przestępstwa umyślne popełnione w związku ze współzawodnictwem organizowanym przez polski związek sportowy oraz posiadanie wiedzy w zakresie działalności trenerskiej (niesprawdzanej formalnie).
Zawód: Trener klasy mistrzowskiej
Wymagania po zmianach: Uchyla się stopnie trenerskie i wymagane do uzyskania ich kursy i staż pracy. Do pełnienia tego zawodu wystarczy pełnoletniość, wykształcenie średnie i niekaralność za przestępstwa umyślne popełnione w związku ze współzawodnictwem organizowanym przez Polski Związek Sportowy oraz posiadanie wiedzy w zakresie działalności trenerskiej (niesprawdzanej formalnie).
Zawód: Instruktor sportu
Wymagania po zmianach: Uchyla się wymagania. Do pełnienia tego zawodu wystarczy pełnoletność, wykształcenie średnie. Wprowadzona zostaje niekaralność za przestępstwa umyślne popełnione w związku ze współzawodnictwem organizowanym przez Polski Związek Sportowy oraz posiadanie wiedzy w zakresie działalności instruktorskiej (niesprawdzanej formalnie).
Gra palców jeźdźca podobna jest pod względem finezji i żywności do gry na fortepianie.
Mój kanał YouTube
Mój kanał YouTube
Napisano 04 marzec 2012 - 18:35
Kucuś ,owszem, napisałam : póki co to sztuka dla sztuki, ale nie zapomniałam dodać skromnie, że może jednak ktoś się zainteresuje i zapoda dalej i być może:) szerokie, głębokie i wszystko może się na nim zdarzyć
Z tym czytaniem forum przez M. Gowina i jego przejęcie się sytuacją ,to nie żart aprilisowy przedwczesny aby?
..a pamiętasz jak spinałam się z tobą, że zasady ,które narzucają organa/związki jakieś własne wewnętrzne ,,prawka" .. traktuje się jak nieistniejące? W myśl ,, wszelkie narzucanie własnych licencji to działania niezgodne z prawem " czyli bojkot. Wygraliśmy ?! Czy jeszcze się wstrzymać z oklaskami ? Póki co ustawa jest w remoncie, jak wejdzie ktoś będzie się zacieszał ,a ktoś wściekał, łącznie z blokowaniem dróg na Euro 2012.
Napomknę jeszcze o pracy za granicą w tej branży.. taki np: bereiter jeżdżący po naście koni dziennie niekoniecznie skłonnych do współpracy nieraz zazdrościł temu co tylko sprzątał po konikach.. czasem i większe pieniądze nie zwrócą zdrowia , które tracimy w tzw ambitniejszej robocie ponad miarę, bo na czyimś podwórku tak lubi być j z resztą..Polacy wzgl siebie są często jeszcze gorsi bo mało ,że wycisną to..płacą w złotówkach, albo udają że klęska żywiołowa ich dopadła i nie mają nawet w złotówkach
Pani moderator- dzięki
Napisano 04 marzec 2012 - 20:12
Jak zwykle ilość zadowolonych będzie równa ilości przeciwników. Ale najważniejsze że kluczowym będzie zapis w konstytucji. A z tym ciężko polemizować ,zwłaszcza jak tym artykułem zasłania się rząd. Więc jeżeli jakaś grupa zawodowa przekona ministerstwo że delegalizacja uprawnień wystawianych przez nią będzie równa globalnej katastrofie ,to może i ministerstwo troszkę ulegnie ,ale w przeciwnym razie nie ma szans. A trudno powiązać deregulację zawodu trenera z III wojną światową. W innym przypadku głos sprzeciwu nie ma szans,
Państwo likwiduję opiekę nad obywatelem ,wysyłając go na głęboką wodę wolnego rynku i swobód gospodarczych 
Odnośnie przewodników ,bo to chyba najbardziej pokrewny z tych zawodów ws , do instruktorów
Art. 21 Konstytucji RP, który mówi: "ograniczenie wolności działalności gospodarczej jest dopuszczalne tylko ze względu na ważny interes publiczny". W naszym przekonaniu trudno będzie przewodnikom wykazać, że ich zawód jest ważny ze względu na interes publiczny. Zrozumiałe, że takie ograniczenie musi dotyczyć lekarzy, architektów, weterynarzy, czy sędziów, bo od jakości ich usług zależy zdrowie, a nawet ludzkie życie. Natomiast zawód przewodnika to nic innego jak świadczenie komercyjnych, a nie publicznych usług. Przy szacunku dla zawodu przewodnika znacznie większy wpływ na stan naszego zdrowia mają usługi kucharzy bądż fizjoterapeutów a te regulacją nie podlegają.
NIE ZMIENIA TO JEDNAK FAKTU , ŻE KSZTAŁCIĆ SIĘ TRZEBA !!!!
Odnośnie przewodników ,bo to chyba najbardziej pokrewny z tych zawodów ws , do instruktorów
Art. 21 Konstytucji RP, który mówi: "ograniczenie wolności działalności gospodarczej jest dopuszczalne tylko ze względu na ważny interes publiczny". W naszym przekonaniu trudno będzie przewodnikom wykazać, że ich zawód jest ważny ze względu na interes publiczny. Zrozumiałe, że takie ograniczenie musi dotyczyć lekarzy, architektów, weterynarzy, czy sędziów, bo od jakości ich usług zależy zdrowie, a nawet ludzkie życie. Natomiast zawód przewodnika to nic innego jak świadczenie komercyjnych, a nie publicznych usług. Przy szacunku dla zawodu przewodnika znacznie większy wpływ na stan naszego zdrowia mają usługi kucharzy bądż fizjoterapeutów a te regulacją nie podlegają.
NIE ZMIENIA TO JEDNAK FAKTU , ŻE KSZTAŁCIĆ SIĘ TRZEBA !!!!
Mój kanał YouTube
Mój kanał YouTube
Napisano 05 marzec 2012 - 09:19
W kontekście ważnego interesu publicznego oraz przedwczorajszej katastrofy kolejowej. 04.03.12. Szkło kontaktowe, jeden z dyskutantów p. Stanisław ze Szczecina powiedział ciekawą rzecz: że w planowanym worku p. M. Gowina uwolnionych zawodów mają się znaleźć zawód: kontrolera ruchu samolotów, kontrolera ruchu pociągów.. hmm , człowiek leci, jedzie i jako pasażer raczej jest pewny że tym wszystkim nadzorują fachowcy , owszem jest świadomość wypadku, ale to są % -ty, Jak się ma uwolnienie ograniczenia w tego typu zawodach odn Art. 21 Konstytucji RP ?
,, Zrozumiałe, że takie ograniczenie musi dotyczyć lekarzy, architektów, weterynarzy, czy sędziów, bo od jakości ich usług zależy zdrowie, a nawet ludzkie życie."
,, Zrozumiałe, że takie ograniczenie musi dotyczyć lekarzy, architektów, weterynarzy, czy sędziów, bo od jakości ich usług zależy zdrowie, a nawet ludzkie życie."
Napisano 05 marzec 2012 - 09:33
Ma ,bo to jest ważny interes publiczny . Zagrożenie katastrofą w ruchu ,lądowym lub powietrznym. Więc ograniczenia nie zostaną zdjęte a co najwyżej zmodyfikowane lub nie. A to co napisałaś to tylko przykład interpretacji art,21 w stosunku przytoczonych zawodów ,do zawodu przewodnika.
Mój kanał YouTube
Mój kanał YouTube
Napisano 05 marzec 2012 - 11:31
No ma, nie musimy sobie tego tłumaczyć, to oczywista oczywistość, ale słuchacz jasno wyraził swe zaniepokojenie , że znajdą się po za nawiasem tych istotnych na równi z przewodnikiem.. nie sądzę aby publicznie wypowiadał niesprawdzone kompletnie wiadomości. Żadna modyfikacja..zresztą na jakiej podst. napomknęłaś o modyfikacji ? Może ty i słuchacz macie sprzeczne dane? Powtarzam tylko po słuchaczu: zniesione ! Właśnie o to chodzi, że ograniczenia w przypadku tak ważnych dla interesu publicznego jak owy kontroler mają być też zniesione ! Na dowolną interpretację miejsca brak. Albo zostaną w marginesie ograniczeń, albo będziemy się zastanawiać,,czy leci z nami pilot"?
Na razie dywagacje, ostatecznie przyjdzie nam to poznać w swoim czasie.
Wracając na nasze podwórko ,,instruktarzowo-trenerskie" jak by to wszystko działało w razie wejścia w życie tej ustawy? Kursy przestałyby się odbywać, a jeśli byłyby organizowane, ,to kto wydawał by glejt ? Czy tak z ulicy ,każdy może zacząć uczyć nie mając najmniejszego przygotowania, pomijając ,że i tak się dzieje, tylko szanujące się ośrodki lubią widzieć papier, referencje praktykę i umiejętności, a tych ma pierwszym lepszym podwórku się nie nabywa.
http://gazetapraca.p...da_otwarte.html
Na razie dywagacje, ostatecznie przyjdzie nam to poznać w swoim czasie.
Wracając na nasze podwórko ,,instruktarzowo-trenerskie" jak by to wszystko działało w razie wejścia w życie tej ustawy? Kursy przestałyby się odbywać, a jeśli byłyby organizowane, ,to kto wydawał by glejt ? Czy tak z ulicy ,każdy może zacząć uczyć nie mając najmniejszego przygotowania, pomijając ,że i tak się dzieje, tylko szanujące się ośrodki lubią widzieć papier, referencje praktykę i umiejętności, a tych ma pierwszym lepszym podwórku się nie nabywa.
http://gazetapraca.p...da_otwarte.html
Napisano 10 marzec 2012 - 08:35
PZJ - Dosyć szybko zareagował na propozycję pana Gowina ,( zniesienia licencji trenerskich ) i wprowadza licencję dla ujeżdżaczy koni. Chyba ma ktoś nadzieję że wśród propozycji uwolnienia 49 zawodów spod kurateli państwa ,nie będzie ujeżdżaczy. 
Polski Związek Jeździecki i Polski Związek Hodowców Koni wprowadził w życie z dniem 01.01.2012 uprawnienia UJEŻDŻACZA – profesjonalnego jeźdźca młodych koni.
Jego celem jest:
Polski Związek Jeździecki i Polski Związek Hodowców Koni wprowadził w życie z dniem 01.01.2012 uprawnienia UJEŻDŻACZA – profesjonalnego jeźdźca młodych koni.
Jego celem jest:
- podwyższenie kwalifikacji osób przygotowujących profesjonalnie młode konie do sportu,
- wskazanie hodowcom jeźdźców potrafiących przygotować z sukcesami młode konie, aby ich praca hodowlana została wzbogacona prawidłowym zajeżdżeniem oraz zgodnym z zasadami wiedzy i wymogami sportu wstępnym treningiem młodych koni,
- poprawa dobrostanu koni
- Uniwersytet Jeździecki - szkolenia licencyjne [08.03.2012 16:10]
Licencja szkoleniowca PZJ:
Osoby, które poprzez udział w programie edukacyjnym PZJ na Torwarze chcą uzyskać zaliczenie na potrzeby przedłużenia lub wznowienia licencji szkoleniowca, muszą wziąć udział w następujących wykładach:
Mój kanał YouTube
Mój kanał YouTube
Napisano 10 marzec 2012 - 15:05
No i dobrze -niech zniosą wszystkie uprawnienia instruktorskie. Tylko -jak będę miała oddać wnuka w ręce kogoś, kto uczy pływania -to sprawdzę, czy ma papierek instruktora, bo pływać ja tez umiem, ale chcę fachowca.
Jak pojedzie mój wnuczek na obóz jeździecki -to tez sprawdzę, czy instruktor ma papiery instruktorskie i czy przypadkiem nie jest chłopem, ktory jeszcze tydzień temu wołał 'wio, Baśka" i woził gnój na pole -a teraz będzie uczył jeździć konno moje dziecko (bo przeciez umie jeździć, bo "... jak wracał z pola z Baśką to jechał na niej na oklep, bo daleko było...". Tyle razy juz to słyszałam... i tacy będą uczyć jazdy konnej, bo im wolno będzie
Zobaczymy... 
A kurs strugania kopyt nie robię dla papierka, tylko po to, żebym miała wiedzę, jak to sie robi. Ale moi klienci, którzy zainteresowani są naturalnym struganiem tez chcą mieć potwierdzenie, że się na tym znam (czyli mój certyfikat), a nie -że "...przecie widzę, jak kopyto wygląda i jak to robi kowal na filmie You Tube
Jak pojedzie mój wnuczek na obóz jeździecki -to tez sprawdzę, czy instruktor ma papiery instruktorskie i czy przypadkiem nie jest chłopem, ktory jeszcze tydzień temu wołał 'wio, Baśka" i woził gnój na pole -a teraz będzie uczył jeździć konno moje dziecko (bo przeciez umie jeździć, bo "... jak wracał z pola z Baśką to jechał na niej na oklep, bo daleko było...". Tyle razy juz to słyszałam... i tacy będą uczyć jazdy konnej, bo im wolno będzie
A kurs strugania kopyt nie robię dla papierka, tylko po to, żebym miała wiedzę, jak to sie robi. Ale moi klienci, którzy zainteresowani są naturalnym struganiem tez chcą mieć potwierdzenie, że się na tym znam (czyli mój certyfikat), a nie -że "...przecie widzę, jak kopyto wygląda i jak to robi kowal na filmie You Tube
Napisano 10 marzec 2012 - 19:44
rzepka - Żeby to tylko tak wyglądało że bierzesz instruktora i jest tak jak piszesz ,to pewno nikt by się tu nie wypowiadał. Znam kilka osób które jeżdżą rekreacyjnie i mają uprawnienia instruktorów a uwierz mi że wolała byś wysłać swojego wnuka z tym chłopem od Baśki. A już, jak można wykształcić w paru zjazdach instruktora sportu jest dla mnie czarną magią. O tym co powinien wiedzieć instruktor sportu i na jakie pułapki się naraża można by napisać wielką księgę ,ale o tym czego nie wie i nigdy się nie dowie samemu nie jeżdżąc sportowo można by napisać całą bibliotekę. Nie chce mi się powtarzać tego co już napisałam ,ale różnica między praktykiem zawodnikiem a teoretykiem instruktorem jest jak kilkanaście lub kilkadziesiąt lat praktyki ,codziennych treningów z trenerami na kilku koniach ,tysięcy startów ,wożenia koni ,spania w boksach ,samodzielnego leczenia ,karmienia,przygotowań itp,itd do kilkunastu godzin wykładów . A uprawnienia te same. Dlatego ,jak to ma być taka kaszana ,to ja wolę żeby już nie było żadnych uprawnień . Niech weryfikuje rynek !!!! A współpracując z wielu trenerami ,nigdy nie pytałam ich o uprawnienia.. Wiedziałam co potrafią i to było dla mnie najważniejszym kryterium.
Mój kanał YouTube
Mój kanał YouTube
Napisano 10 marzec 2012 - 20:48
A co jest winą tego, że taka osoba (ledwo anglezująca) zostaje instruktorem?
Mnie się zawsze wydawało, że kurs instruktorski ma przygotować delikwenta do pracy w zawodzie a nie uczyć jeździć. Jeśli kurs faktycznie jest dobry i uczy jak pracować jako instruktor to nie mam nic przeciwko, żeby odbywał się "w paru zjazdach", jeśli natomiast taki kurs ma dopiero uczyć jeździc to nawet po roku codziennego szkolenia nie będzie z takiej osoby dobry szkoleniowiec
Mnie się zawsze wydawało, że kurs instruktorski ma przygotować delikwenta do pracy w zawodzie a nie uczyć jeździć. Jeśli kurs faktycznie jest dobry i uczy jak pracować jako instruktor to nie mam nic przeciwko, żeby odbywał się "w paru zjazdach", jeśli natomiast taki kurs ma dopiero uczyć jeździc to nawet po roku codziennego szkolenia nie będzie z takiej osoby dobry szkoleniowiec
Napisano 10 marzec 2012 - 21:24
Użytkownik rzepka dnia 10 marzec 2012 - 20:36 napisał
I tu się pierwszy raz zgadzam 
No widzisz , ja też robię postępy
Cytat
A co jest winą tego, że taka osoba (ledwo anglezująca) zostaje instruktorem?
Może czyjaś chęć zarobienia kasy
W każdym razie jeżeli to ma wyglądać tak jak wygląda ,to ja jestem za wolnym rynkiem.
Z tego co widzę to i tak wszyscy podchodzą do tego jak do śmierdzącej ryby. Niech ktoś mądry odpowie mi logicznie na moje argumenty i niech mnie w jakiś cudowny sposób przekona że nie mam racji. A skoro robię to co robię za własną kasę i nikt mi nic nie daje ani w niczym nie pomaga ,to chociaż niech nie przeszkadza.
Przeczytałam artykuł w SK gdzie przytoczono temat z portalu ,, Nowy Statut PZJ " i nawet słowem nie wspomniano o dyskusji która się tam toczyła ,właśnie w w/w temacie ,a opowiadano o problemach statutowych.( których nikt nie poruszał )
Co to obchodzi nas zwykłych śmiertelników ,zawodników,rekreantów itd. Nas interesują konkrety ,a nie kwestie formalno prawne związku i co z tego wynika dla nas ,dobrego lub złego.
Mój kanał YouTube
Mój kanał YouTube
Napisano 12 marzec 2012 - 20:03
Użytkownik Kucuś dnia 10 marzec 2012 - 21:24 napisał
W każdym razie jeżeli to ma wyglądać tak jak wygląda ,to ja jestem za wolnym rynkiem.
Z tego co widzę to i tak wszyscy podchodzą do tego jak do śmierdzącej ryby. Niech ktoś mądry odpowie mi logicznie na moje argumenty i niech mnie w jakiś cudowny sposób przekona że nie mam racji.
Z tego co widzę to i tak wszyscy podchodzą do tego jak do śmierdzącej ryby. Niech ktoś mądry odpowie mi logicznie na moje argumenty i niech mnie w jakiś cudowny sposób przekona że nie mam racji.
Kto ci ma co tutaj wytłumaczyć? Kto tu podchodzi jak do ryby? Jedynie ten kto wymyśla takie przepisy, ale tego kogoś tu nie uświadczysz, z resztą logika wg naszych ,norm", to nie jego działka
Ryba się psuje od głowy, tak więc jak pisze Maria.. ci ,,instruktorzy" to wylotowa masa destrukcji mentalności całego tego PZJ, totalna fikcja, na której dobrze im się zarabia,a którą M.Gowin sprząta z przed nosa..najpierw trzeba oczyścić te stanowiska z pajęczaków i pacykować od nowa mając do dyspozycji stare dość sprawdzone wzory.. uzdrawiać już nie ma kogo i co, zasiedzona klika bez chęci na zmiany czyli powrotu do starej szkoły-
która wypuszczała na rynek tylko fachowych IRR i IS . Od X czasu idą na ilość ,,skupują "w każdej postaci. Toteż jestem za przerwaniem tej fikcji, jak ma być byle jak czyli nic ,to niech nie będzie wcale, wyjdzie na to samo.. nie widzę różnicy wiedzy między konowałem ze świstkiem, a mądrością,,chłopa z za stodoły" często na korzyść tego ostatniego, aż przykre pisać..
Napisano 14 marzec 2012 - 07:33
Mój kanał YouTube
Mój kanał YouTube
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Logowanie »

Do góry