Skocz do zawartości

Welcome to Świat Koni
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Najlepsze witaminy

54 odpowiedzi w tym temacie

Raxela

Member

• Użytkownik
  • PipPip
  • 12 postów
Ułożenie dawki dla klientów nutri Horse jest bezpłatne. Podaj maila to wyślę na priv :shock:

rzepka

Advanced Member

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 456 postów
  • Miejsce zamieszkaniaPodhale
Żeby prawidłowo dobrac witaminy dla konia, trzeba najpierw zrobić porządną analizę siana, wody i paszy, która dostaje koń. Wtedy wychodzi, jakich składników w paszy jest za mało i trzeba suplementować.
Na ogól większość właścicieli koni kupuje na oślep reklamowane witaminy i minerały -i juz uważa, że jest OK a koń przeszczęśliwy :mrgreen: Sama ankieta tez niewiele daje -bo chociaz wiadomo, jak koń trenuje -ale absolutnie nie wiadomo, ile ma np wapnia, magnezu ,żelaza, itp w wypitej wodzie. Więc jest to delikatna "ściema" :( A firmy się cieszą :P
Na seminarium zywieniowo- kopytowym 2 panie -specjalistki z Anglii pokazywały nam wyniki analiz robionych u wybranych koni ze wszystkich kontynentów. Okazało się, że prawie 100% koni ma nadmiar żelaza (nawet te konie, u których stwierdzono niby "anemię" -bo badanie krwi wykazało niedobory żelaza, a tymczasem w komórkach ciała były zgromadzone nadmierne zapasy żelaza, których nie zbadano).
Natomiast u wszystkich badanych koni stwierdzono niedobory pierwiastków mineralnych: miedzi, cynku,magnezu i selenu.
Witamin na ogół koniom nie brakuje :P
Ponieważ na tym seminarium był p. M.Podkowa -producent paszy i suplementów - zrobił od razu mieszanki paszowe uwzględniające te niedobory. Oczywiście -jest to mieszanka "bezpieczna", bo cały czas jest zalecenie do zrobienia analizy swojego siana i wody. Ja stosuję (analizy jeszcze nie robiłam)-konie mają super sierść i poprawiają sie im jakość rogu kopytowego (ale to tylko moje spostrzeżenie -absolutnie nie jest to reklama, bo nie mam w tym interesu :evil: )

http://www.podkowa-liny.pl/produkty.php ... 12&lang=pl

Raxela

Member

• Użytkownik
  • PipPip
  • 12 postów
Rzepka- święte słowa! Wiedziałam, że o czymś zapomnialam w moim poscie dopisać. Robiłam prace mgr z analizy siana oraz sianokiszonek. Zgadzam się z Tobą w 100%. Twój post powinien przeczytac kazdy kto wypowiada sie tu na temat jakis pasz czy witamin. U nas niestety jest taka moda, ze "jak cos sie zle dzieje" wszyscy daja witaminy... a to nic bardziej mylnego. "Nalezy leczyc przyczyne a nie skutek :mrgreen: "

Analgesia

Advanced Member

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 40 postów
Ja też się zgadzam. Ankieta, ankietą, ważne jakie są tam pytania :mrgreen: Dlatego tak bardzo byłam ciekawa jaką daje NutriHorse (i jeszcze raz wielkie dzięki Raxeli za przesłanie!). A badanie poziomu składników w organizmie jest - jak Rzepka napisała - nie zawsze możliwe z krwi. Przecież nie dam konia na biopsję wątroby, żeby określić poziom pierwiastka... a potem jeszcze raz - do kontroli... Ja mam dość dużą próbkę koni i sama dobieram preparaty do potrzeb. Przynoszą efekty, ale nigdy nie wiem czy jakiś inny preparat nie dałby lepszych. I dlatego zdanie każdego koniarza cenne jest 8)

rzepka

Advanced Member

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 456 postów
Mozna dawać do badania włosy -np z grzywy i będzie to bardziej wiarygodne niz badanie krwi :mrgreen:

ar...?

Advanced Member

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 561 postów
  • Miejsce zamieszkaniamazowsze
rzepka
Guzik prawda, że wiarygodniej. Badania włosów cechują się duzym błędem.

rzepka

Advanced Member

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 456 postów
http://www.biomol.pl/index.php/pol/pyta ... ie_analizy

"Dlaczego przedmiotem analizy pierwiastkowej są włosy, a nie krew?
Włosy są jedną z najbardziej aktywnych metabolicznie tkanek, przez co dostarczają stałej informacji o aktywności metabolicznej organizmu. Poziom pierwiastków we włosach odpowiada poziomowi tych pierwiastków w tkankach wewnętrznych, jednak ich stężenie jest dużo wyższe niż we krwi i surowicy, co ułatwia ich oznaczanie. Analiza krwi i surowicy nie oddaje aktualnego stężenia pierwiastków w organizmie, ze względu na działanie mechanizmów regulujących ich poziom (mechanizmy homeostatyczne). Nadmiar zmagazynowanych pierwiastków w organizmie jest często niewykrywalny w surowicy z powodu ich przemieszczania się z krwi do tkanek".
Edit: to jest własnie powód, dla którego często diagnozuje się u koni anemię (gdy jest badanie z krwi), podczas gdy żadnej anemii nie ma, bo żelazo siedzi sobie w tkankach i ma się dobrze :mrgreen:

łaciateszczęście

Member

• Użytkownik
  • PipPip
  • 29 postów
  • Miejsce zamieszkaniaWlkp
Polecam musli energetyzujące z Eggersmann . Nie pamiętam jak się dokładnie nazywały . Na początku wydawało sie że nic nie dają , a potem kucykowi na miesiac energii starczyło ; )) Wgl to musli tej firmy są dobre :P .

Artanis

Kulawy jeździec na kulawym koniu ;)

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 5900 postów
  • Miejsce zamieszkaniaBielsko Biała
Musli energizujące Eggersmana.. chodzi o Energy Musli :o co ten kucyk robił, że to dostawał?
"Konie powinny być szanowane do końca swych dni, a nie tylko wtedy, kiedy przynoszą jakieś korzyści swoim właścicielom."

łaciateszczęście

Member

• Użytkownik
  • PipPip
  • 29 postów

Wyświetl postUżytkownik Artanis dnia 22 luty 2012 - 23:20 napisał

Musli energizujące Eggersmana.. chodzi o Energy Musli :o co ten kucyk robił, że to dostawał?

To do mnie ? Jeśli to do mnie to ogólnie był dobrym kucem tyle że starym i brakowało mu troche energii. Znaczy jak zobaczył przeszkody to sie rozpędzał ;p

Artanis

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 5900 postów
ale w zawodach startował czy co? jakiś wyczyn?
"Konie powinny być szanowane do końca swych dni, a nie tylko wtedy, kiedy przynoszą jakieś korzyści swoim właścicielom."

łaciateszczęście

Member

• Użytkownik
  • PipPip
  • 29 postów
Tak , ten kuc ( C grupa ) był kiedyś mega dobry , niestety potem gorzej szło bo starszy ... Ale ogólnie to on startował w WKKW i kiedyś był ponoć mistrzem Polski w tym. ; ))

Artanis

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 5900 postów
Ale tzn że jak dostawał tą paszę to dalej chodził zawody tak?

Maria89

"Młoda szlachcianka z kasztanką"

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 8370 postów
  • Miejsce zamieszkaniaOstrów Wlkp
A możesz napisać co to za kucyk?
Dołączona grafika

Ic maj lajf :D

łaciateszczęście

Member

• Użytkownik
  • PipPip
  • 29 postów

Wyświetl postUżytkownik Artanis dnia 23 luty 2012 - 11:14 napisał

Ale tzn że jak dostawał tą paszę to dalej chodził zawody tak?

Tak. Ale nie był nią faszerowany czy coś , tylko tak żeby miał więcej energi troche ;))

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych